Hova kerülhet ólomüveg?

Ólomüveg gyakorlatilag bárhova kerülhet, ahol hátulról természetes vagy mesterséges fény éri, hiszen az üveg színei csak a fény hatására mutatkoznak meg teljes szépségükben. Klasszikus és modern mintát is kialakíthatunk belőle, bármilyen stílusú környezetbe jól illeszkedhet.


Milyen gyorsan készül el?

Az ólomüveg elkészülési idejét a minta bonyolultsága befolyásolja. Először a terv kerül elkészítésre, ehhez 1-2 nap, de akár 1-2 hét is szükséges lehet a feladat nagyságától függően. Általánosságban elmondható, hogy 1 négyzetméter ólomüveg 5-15 munkanapon belül készül el, amennyiben a terv már el lett fogadva, ha azonban festett részeket is tartalmaz, akkor tovább is tarthat a folyamat.
Érdemes tudni, hogy minden üvegdarab külön-külön kerül kivágásra (és festésre), majd a terv segítségével ólomsínbe fektetjük és forrasztjuk. Ezekhez a munkafázisokhoz szükséges a megfelelő idő, hogy egy szakmailag magas színvonalú alkotást tudjunk átadni. 


Mennyibe kerül?

Végleges árat csakis a már elfogadott, méretében, színeiben és mintájában egyeztetett tervhez tudunk adni, ugyanis rengeteg tényezőtől függ az ólomüveg ára.
Ezt megelőzően azonban egy hozzávetőleges ár becsülhető az alapján, hogy mekkora lesz az üveg, milyen stílusban és színekben lesz kivitelezve (milyen környezetbe kerül), mennyire lesz bonyolult (például lesznek-e benne festett részek), és milyen határidővel kell elkészülnünk. 

Az anyagköltség a következőkből tevődik össze: üveg, ólom, forraszanyag. Ezek átlagára színes, minőségi üvegek esetén, egy négyzetméter ólomüvegre 40-60.000 Ft.

Napidíjunk 23.000 Ft, ezzel az árral kalkulálva adom meg a munkadíjra vonatkozó összeget.

Minden tervünk egyedi, egyszer elkészülő, tehát munkánk értéke egyrészt annak egyediségében rejlik, másrészt a tervnek megfelelő legszebb színű és mintájú üvegekben, illetve az ólomüvegezés tradíciója és magas szakmai szempontok szerinti igényes kivetelezésben. Ólomüvegeinket mindkét oldalon forrasztjuk, és ha kell, védőüveget adunk hozzájuk, ezzel is segítve az üveg stabilitásának megőrzését.


Hogyan lehet rendelni?

Ahhoz, hogy egy előzetes árajánlatot tudjunk adni, szükségünk van a körülbelüli nyílásméretre, ahova majd az ólomüveg kerülni fog, illetve telefonon vagy e-mailben meg kell beszélni az üveggel kapcsolatos elképzeléseket. Amennyiben van lehetőség fotókat küldeni az üveg leendő környezetéről, az sokat segít, a későbbiekben pedig a helyszíni látogatás során pontosítunk tovább.
Általában saját tervek és minták alapján dolgozunk, tehát egyáltalán nem probléma, ha egyelőre semmilyen konkrét elképzelése sincs, nyugodtan ránk bízhatja az üveg megtervezését. A végleges árat a már kiválasztott, konkrét tervhez tudjuk adni.


Mesterséges világítást is lehet alkalmazni ólomüveghez?

Az üveg napfénnyel átvilágítva mutat a legszebben, de azokon a helyeken, ahol ez nem megoldható, mesterséges fényforrást is lehet alkalmazni. Ajánlott erre a célra LED-eket használni, hiszen ezek fénye oszlik el a legszebben az üveg mögött, és ezeket lehet a legjobban variálni, a funkciónak megfelelően alakítani.
Fontos azonban, hogy a legjobb fényerősségű és színvisszaadású fényforrások kerüljenek beépítésre, ezek kiválasztásában és beszerelésében világítástechnikus szakemberünk tud segíteni.


Megoldható-e az ólomüveg hőszigetelése?

Igen. Az ólomüveg beépíthető hőszigetelt, vagy biztonsági üvegezéssel is.


Mekkora lehet az ólomüveg maximális mérete?

A néhány négyzetmétert meghaladó, egészen nagy felületek ólomüvegezése is megoldható, akár 10-20 négyzetméteres méretben is, ilyen esetekben azonban felosztjuk a teljes felületet. A végleges méret több kisebb, maximum 90x110 cm-es panelből áll össze, az osztásokat pedig úgy alakítjuk ki, hogy a mintával összhangban legyenek, így nem tűnik úgy, mintha megbontanák az üvegkép egységét.


Hol található a műhely?

Műhelyünk Budapesten, a XV. Illyés Gyula u. 12.-16. szám alatt található. Gyalog a 3-as metróval célszerű megközelíteni, Újpest-Központ megállóig utazva, majd onnan a 196-os busszal a Beller Imre utcáig. 5-ös busszal is megközelíthető a műhely, ekkor az Illyés Gyula utcai megállónál kell leszállni.


Milyen időpontban vannak a tanfolyamok?

Az oktatás nem csoportokban, hanem egyénileg történik (de legfeljebb 2-3 fővel), ezért mindenkivel külön egyeztetünk időpontot. Tudunk alkalmazkodni a legkülönfélébb igényekhez, délelőtt és délután is foglalkozunk a tanulókkal. Legalább heti 1x3 óra ajánlott, de ha valaki több időt is rá tud szánni, az még jobb, akár egész nap is lehet nálunk gyakorolni.


Mi a tanfolyam menete?

Az első alkalommal elméleti kérdéseket veszünk át, ez általában nem tart tovább néhány óránál, mivel leginkább a gyakorlatra fektetjük a hangsúlyt, hiszen ez az a terület, amihez szükséges a szakmai felügyelet. Az elméleti tudás elmélyítéséhez a tanulók rendelkezésére bocsátunk egy összefoglalót, mely minden lényeges pontra kitér. Ezután az üvegvágás következik, melyet egészen addig kell gyakorolni, amíg tökéletesen nem megy a sablonok kivágása, majd pedig a kivágott üvegek ólmozásával folytatjuk.


Fontos-e a magas szintű rajztudás a tanfolyamhoz?

Az ólomüveg tervek elkészítése, a minta kigondolása és megrajzolása nem a hagyományos értelemben vett iskolai rajztudást igényli, sokkal inkább támaszkodunk a fantáziára és az esztétikai érzékre, ami bárkiben meglehet. Nem az a cél, hogy valamit minél valósághűbben le tudjunk másolni, ráadásul az ólomüveg tervek vonalas kialakítása, az ólomsínek által meghatározott minta alapvetően más megközelítést igényel, mint a hagyományos rajz és festészeti eljárások. Ezt pedig leginkább a gyakorlattal lehet elsajátítani, tehát egy kezdő sem indul semmiféle hátránnyal.


Milyen gyorsan lehet elsajátítani ezt a technikát?

Tehetségtől és szorgalomtól függően nagyon nagy eltérések lehetnek a tanulók között, de a 30 órás alaptanfolyam arra mindenkinek elég, hogy a megszerzett tudást önállóan tovább csiszolgatva, sok-sok gyakorlással egyedül is dolgozhasson.
A bővített tanfolyam során a mi felügyeletünk alatt sajátíthatnak el a tanulók további technikai fogásokat, szerezhetnek a teljes magabiztossághoz elegendő szakmai tapasztalatot.